Een Complete Gids voor de Teckel Vachtverzorging

De Teckel, ook wel bekend als de dashond, is een charmant en aanhankelijk ras dat bekend staat om zijn unieke lichaamsvorm en levendige persoonlijkheid. Een cruciaal aspect van het zorgen voor een teckel is de vachtverzorging.

Dit ras kent drie verschillende vachtsoorten: ruwharig, kort- of gladharig en langharig. Elk van deze vachtsoorten vereist specifieke zorg en aandacht om te zorgen dat uw hond gezond en comfortabel blijft.

In dit artikel bespreken we de kenmerken van elke vachtsoort en geven we gedetailleerde aanbevelingen voor de verzorging ervan.

Algemene Vachtverzorgingstips voor de Teckel

Ongeacht het vachttype van uw teckel, zijn er enkele algemene tips die kunnen helpen bij het onderhouden van een gezonde vacht:

  1. Regelmatig Borstelen: Dit helpt om dode haren te verwijderen en stimuleert de bloedsomloop in de huid.
  2. Wassen: Gebruik een hondenshampoo die geschikt is voor het vachttype van uw hond. Voor langharige teckels kan een shampoo en conditioner speciaal voor lange haren nuttig zijn.
  3. Droogföhnen: Na het wassen is het belangrijk om de vacht van uw hond grondig te drogen. Gebruik een haardroger op een koele stand om te voorkomen dat de huid uitdroogt.

Belangrijk: Controleer regelmatig de vacht van uw Teckel op teken, vlooien en huidirritaties. Ook is het noodzakelijk om de oren van uw hond regelmatig te controleren en schoon te maken.

Verschillende Soorten Teckels

Uiteraard zijn er ook nog tips voor elk van de drie verschillende soorten Teckels. Deze worden hieronder gegeven en toegelicht.

De Ruwharige Teckel

De Ruwharige Teckel heeft een vacht die bestaat uit een dichte ondervacht en een bovenvacht van harde dekharen. Dit type vacht vereist regelmatig plukken om de losse haren te verwijderen en om ruimte te maken voor nieuwe vachtgroei.

Het is belangrijk om te weten dat het scheren van een ruwharige teckel de vachtstructuur kan aantasten en moet worden vermeden. In plaats daarvan moeten de losse haren handmatig worden geplukt.

Het wordt aanbevolen om de ruwharige teckel 2 tot 4 keer per jaar te plukken, afhankelijk van de groeisnelheid van de vacht.

De Kortharige Teckel

De kortharige teckel heeft een glanzende, dikke en korte vacht die het hele jaar door dekharen verliest.

Hoewel deze vachtsoort relatief weinig onderhoud nodig heeft, is het belangrijk om regelmatig een vochtig doekje over de vacht te wrijven of om de hond eens per twee weken te borstelen met een rubberen borstel. Dit helpt om dode haren te verwijderen en de talgproductie te stimuleren, wat bijdraagt aan een gezonde en glanzende vacht.

Belangrijk: Overmatig borstelen kan de vacht beschadigen door levende haren los te trekken. Daarom is het gebruik van een vochtig doekje vaak de beste optie.

De Langharige Teckel

De langharige teckel heeft een zachte, gladde en zijdeachtige vacht die regelmatig moet worden geborsteld en gekamd om klitten en matten te voorkomen.

Het is ook belangrijk om te weten dat de vachtstructuur kan veranderen na castratie of sterilisatie, wat kan leiden tot een pluizige, doffe of zachtere vacht.

In dit geval is het raadzaam om de dode haren te laten plukken door een professionele trimmer.

Onthoud: Regelmatige verzorging thuis, inclusief dagelijkse of om de dag klittencontrole, en wekelijks borstelen en kammen, zal helpen om de vacht van de langharige teckel gezond en mooi te houden.

Conclusie

De vachtverzorging van de teckel kan variëren afhankelijk van het vachttype van de hond. Terwijl de ruwharige teckel regelmatig geplukt moet worden, heeft de gladharige teckel relatief weinig onderhoud nodig en moet de langharige teckel regelmatig worden geborsteld en gekamd.

Door de vacht van uw teckel goed te verzorgen en regelmatig te controleren op parasieten en huidproblemen, kunt u ervoor zorgen dat uw hond gezond en comfortabel blijft.

Geef een reactie