De Verschillende Teckel Soorten: Een Uitgebreide Gids

Teckel rennend door een graanveld, Verschillende soorten Teckels

Teckels, vaak liefdevol “worsthonden” genoemd, zijn een van de meest herkenbare hondenrassen ter wereld. Maar wist je dat er verschillende soorten Teckels zijn, elk met hun eigen unieke kenmerken en behoeften?

In dit artikel bespreken we de verschillende Teckel soorten, van de kenmerken van de verschillende soorten tot gezondheidszorg en opvoeding.

Lees ook onze vorige blog: Alles over het Teckel ras

Welke Teckel soorten zijn er?

Teckels, ook wel bekend als Dashonden, hebben diverse variëteiten. Ze onderscheiden zich in drie vachttypes:

 • Kortharige Teckels: Deze soort heeft een gladde vacht en atletisch gebouwde lichaam.
 • Ruwharige Teckels: Karakteristiek voor deze Teckel is de harde bovenvacht en ruige uitstraling.
 • Langharige Teckels: Deze onderscheiden zich met een zijdezachte vacht en een elegante uitstraling.

De Teckel heeft naast verschillende vachttypes ook 3 verschillende groottes:

 • De standaard Teckel
 • Dwergteckel
 • Kaninchenteckel

Deze verschillende soorten teckels worden in de volgende alinea verder toegelicht.

Verschillende soorten Teckels

Standaard Teckel

Kortharige Teckel

Overzichtstabel

KenmerkInformatie
Gewicht7,3-14,5 kg
Hoogte20-27 cm
VachtkleurVariabel (bruin, zwart, gestroomlijnd, etc.)
Levensduur12-16 jaar

Kenmerken en Unieke Eigenschappen

De Standaard Teckel is de ‘oorspronkelijke’ vorm van de Teckel en dient als basis voor de andere variëteiten. Ze hebben een gestroomlijnd, langwerpig lichaam en korte, maar sterke benen. Deze eigenschappen maken hen uitstekende jagers in het veld. Standaard Teckels kunnen een schouderhoogte hebben van 20 tot 27 cm en wegen doorgaans tussen de 7,3 tot 14,5 kg.

Jachtinstinct en Veelzijdigheid

Standaard Teckels zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht, en deze instincten zijn nog steeds sterk aanwezig. Ze zijn uiterst veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan jachtdoeleinden, van het opsporen van wild tot het graven van holen. Ze zijn vasthoudend, moedig en hebben een scherpe reukzin, waardoor ze uitstekende jachtpartners zijn.

Dwergteckel

KenmerkInformatie
Gewicht4-5 kg
Hoogte13-18 cm
VachtkleurVariabel (bruin, zwart, gestroomlijnd, etc.)
Levensduur12-16 jaar

Kenmerken van de Dwergteckel

Unieke Eigenschappen

De Dwergteckel is in feite een kleinere versie van de standaard Teckel, maar hij is net zo krachtig en energiek. Ze hebben een langwerpig lichaam en korte, stevige pootjes, wat ze perfect maakt voor graven en kruipen in smalle ruimtes. De Dwergteckel is meestal tussen de 12 en 16 centimeter hoog en weegt niet meer dan 11 pond (5 kg).

Populariteit en Geschiktheid voor Appartementsbewoners

Hun kleinere formaat maakt Dwergteckels bijzonder geschikt voor appartementsleven. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren en hebben niet veel ruimte nodig om te bewegen, wat hen een favoriete keuze maakt voor stedelijke bewoners. Het is echter belangrijk op te merken dat ze nog steeds veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Kaninchenteckel

Overzichtstabel

KenmerkInformatie
Gewicht3,5-4 kg
Hoogte12-15 cm
VachtkleurVariabel (bruin, zwart, gestroomlijnd, etc.)
Levensduur12-16 jaar

Kenmerken van Kaninchenteckel

 • Formaat: Klein en compact
 • Lichaamsvorm: Lang en gestroomlijnd
 • Poten: Kort
Kleinste in de Teckelfamilie

Als je dacht dat de Dwergteckel klein was, maak je dan klaar om verliefd te worden op de Kaninchenteckel. Deze Teckelsoort is de kleinste van de drie en weegt meestal niet meer dan 8 pond (3,6 kg). Ze staan bekend om hun spitse neuzen en grote oren, wat hen een opmerkelijk schattige uitstraling geeft.

Jachtinstinct en Behendigheid

Ondanks hun kleine formaat zijn Kaninchenteckels uitermate geschikt voor de jacht. Ze zijn snel, behendig en hebben een sterk jachtinstinct, waardoor ze uitstekende speurhonden zijn, vooral voor klein wild zoals konijnen en fazanten.

Ruwharige Teckel

Ruwharige Teckel in bos

Uiterlijk en Vachttype

De Ruwharige Teckel heeft een onderscheidende, draadachtige vacht die regelmatige verzorging vereist. Hun uiterlijk is robuust en atletisch, en ze hebben vaak een baard en wenkbrauwen die hun expressieve gezicht extra karakter geven.

Persoonlijkheid en Energie Niveau

De Ruwharige Teckels zijn bekend om hun vriendelijke en uitgaande persoonlijkheid. Ze hebben een matig energieniveau en zijn vaak tevreden met een paar korte wandelingen en speelsessies per dag. Ze zijn ook bijzonder goed in het socialiseren met andere honden en mensen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gezinnen.

Gezondheidsproblemen bij Teckels

Teckels zijn niet alleen schattig en eigenzinnig, maar ze zijn ook vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen die kenmerkend zijn voor hun lichaamsbouw en genetische samenstelling. Hieronder duiken we in enkele van de meest voorkomende gezondheidskwesties die je moet kennen als je een Teckel hebt of overweegt er een te adopteren.

Rugproblemen: Intervertebrale Schijfziekte (IVDD)

Vanwege hun lange ruggengraat en korte benen zijn Teckels vatbaar voor rugproblemen, met name Intervertebrale Schijfziekte (IVDD). Deze aandoening kan leiden tot pijn, verlamming en andere ernstige problemen als niet vroegtijdig aangepakt.

Preventieve Maatregelen:

 • Vermijd dat de hond op achterpoten staat of springt
 • Gebruik hondenrampen om hen te helpen op en van meubels te komen
 • Regelmatige dierenartscontroles om de ruggengraat te evalueren

Gebitsproblemen

Net als veel andere kleine hondenrassen kunnen Teckels last hebben van tand- en tandvleesproblemen. Regelmatige gebitsreiniging en tandheelkundige controles zijn essentieel.

Symptomen:

 • Slechte adem
 • Tandsteen of tandplak
 • Losse tanden

Obesitas

Teckels zijn dol op eten, en zonder voldoende lichaamsbeweging kunnen ze snel aankomen. Obesitas kan andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hartziekten, verergeren.

Oplossing:

 • Meet het voedsel zorgvuldig af
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
 • Regelmatige gewichtscontroles bij de dierenarts

Door op de hoogte te zijn van deze gezondheidsrisico’s en preventieve maatregelen te nemen, kun je je Teckel helpen een langer, gelukkiger en gezonder leven te leiden. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je Teckel, is het altijd raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen.

Verzorging van Teckels

Een Langharige Teckel

Een goede verzorging van je Teckel is essentieel voor zijn welzijn en levensduur. Teckels hebben bepaalde verzorgingsbehoeften die uniek zijn voor hun ras. In dit gedeelte bespreken we enkele van de belangrijkste aspecten van de verzorging van Teckels, van vachtverzorging tot voeding en lichaamsbeweging.

Vachtverzorging

Het verzorgen van de vacht is een belangrijk aspect bij het zorgen voor Teckels. Door regelmatig hun lange, dichte vacht te borstelen, kunnen klitten voorkomen worden en blijft de vacht schoon en gezond.

Afhankelijk van het type Teckel dat je hebt (kortharig, langharig of ruwharig), varieert de behoefte aan vachtverzorging:

Type TeckelVerzorgingsbehoefte
Kortharige TeckelsWeinig borstelen nodig
– Gevoelig voor kou; overweeg een hondenjas in de winter
Langharige TeckelsRegelmatig borstelen om klitten te voorkomen
– Mogelijk trimmen nodig
Ruwharige TeckelsRegelmatige trimbeurten
– Speciale borstels voor het onderhouden van de vacht
Ieder TypeWassen: Om de twee maanden of indien nodig.

Voeding en Dieet

Het is essentieel om je Teckel een gebalanceerd dieet te geven om gezondheidsproblemen zoals obesitas en darmproblemen te voorkomen.

Voedingstips:

 • Gebruik hondenvoer van hoge kwaliteit
 • Beperk tussendoortjes en menselijk voedsel
 • Houd rekening met leeftijd, gewicht en activiteitsniveau bij het bepalen van de portiegrootte

Lichaamsbeweging en Mentale Stimulatie

Ondanks hun kleine formaat hebben Teckels veel energie en zijn ze behoorlijk actief. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot gedragsproblemen en gezondheidsproblemen.

Activiteitssuggesties:

 • Korte wandelingen meerdere keren per dag
 • Speeltijd binnen of in een veilig omheind gebied
 • Mentale stimulatie door puzzels en speelgoed

Regelmatige Check-ups

Net als bij alle honden is het belangrijk om regelmatige dierenartsbezoeken in te plannen voor algemene check-ups en vaccinaties. Dit is ook een goede gelegenheid om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je je Teckel een gelukkig, gezond en vervullend leven geven.

Fokken en kopen van Teckels

Om te leren over het fokken en kopen van Teckels, bekijk de verschillende fokmethoden en ontdek waar je Teckels kunt kopen. Krijg inzicht in de verschillende benaderingen van fokken en leer waar je betrouwbare bronnen kunt vinden om een Teckel te kopen.

Fokmethoden

FokmethodenBeschrijving
Selectief fokkenHet kiezen van ouderdieren met gewenste kenmerken om deze door te geven aan het nageslacht.
Kruisen van rassenHet combineren van verschillende rassen om specifieke eigenschappen te verkrijgen in het nageslacht.
Gebruik van kunstmatige inseminatieHet gebruik maken van medische technieken om zaadcellen in de baarmoeder van de teef in te brengen zonder natuurlijke paring.

Een Teckel kopen

Het kopen van een teckel is een belangrijke beslissing, omdat je eigenlijk een nieuw gezinslid aanschaft. Het is essentieel om een betrouwbare fokker te vinden die gezonde en goed verzorgde teckels heeft.

Als je teckels wilt kopen, is het belangrijk om een betrouwbare bron te vinden waar je deze schattige honden kunt vinden. Je kunt overwegen om gespecialiseerde fokkers of dierenasiels te benaderen die mogelijk teckels hebben.

Genetica en gezondheid spelen een belangrijke rol bij het fokken van Teckels, omdat bepaalde erfelijke aandoeningen bij dit ras voorkomen. Voordat fokkers besluiten te fokken met een bepaalde hond, moeten ze zorgvuldig selecteren op gezondheids- en genetische screening.

Voor meer informatie, bekijk onze blog over Hoe kies je een betrouwbare Teckel Fokker?

Veelgestelde vragen over de verschillende Teckel soorten

FAQ 1: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Teckelsoorten?

 • De belangrijkste verschillen tussen de Teckelsoorten liggen in hun formaat, vachttype en persoonlijkheid.

FAQ 2: Welke Teckelsoort is het meest geschikt voor appartementsbewoners?

 • De Dwergteckel is over het algemeen het meest geschikt voor appartementsbewoners vanwege zijn kleinere formaat.

FAQ 3: Zijn Teckels goede jachthonden?

 • Ja, Teckels zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht en hebben nog steeds een sterk jachtinstinct, met name de Kaninchenteckel.

FAQ 4: Wat zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Teckels?

 • Rugproblemen zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij Teckels vanwege hun lange ruggengraat.

FAQ 5: Hoe verzorg ik de vacht van mijn Teckel?

 • De verzorging van de vacht varieert afhankelijk van het type Teckel. Kortharige Teckels hebben weinig borstelen nodig, terwijl langharige en ruwharige Teckels meer verzorging vereisen.

Geef een reactie