De Kaninchen Teckel: Een Complete Gids

Als het gaat om charmante en levendige huisdieren, staat de Kaninchen Teckel bovenaan de lijst van favorieten. Deze kleinste teckelvariant, afkomstig uit Duitsland, heeft een schattig voorkomen dat vele harten heeft veroverd. In dit uitgebreide artikel duiken we dieper in de kenmerken, het karakter en andere essentiële aspecten van de Kaninchen Teckel.

Kenmerken van de Kaninchen Teckel

De Kaninchen Teckel valt direct op door zijn compacte bouw, korte, rechte voorbenen en een opvallend borstbeen. Het langgerekte hoofd heeft een alerte uitdrukking en wordt omlijst door ruw, draadachtig dekhaar met een duidelijke baard aan de snuit. De wenkbrauwen van dit ras zijn borstelig, en de oren zijn korter behaard en bijna glad.

Wat betreft vachtkleur komt de wildzwijnkleur het meest voor, met zwarte en tan kleuren en witte haarpunten in het zwart. Andere variaties zijn eenkleurig rood, roodgeel, geel, gestippeld of gevlekt met onregelmatige witte vlekken. Opvallend is dat de Kaninchen Teckel niet wordt gemeten op schofthoogte, maar de borstomvang is van belang. Voor deze kleine teckelsoort mag de borstomvang maximaal 30 cm zijn, en het gewicht varieert meestal tussen 3 en 5 kilogram.

Karakter van de Kaninchen Teckel

Ondanks zijn schattige uiterlijk heeft de Kaninchen Teckel een ondeugend karakter. Laat je niet misleiden door zijn formaat, want deze kleine teckel heeft een uitstekend jachtinstinct. Hij kan snel een geurspoor volgen, dus wees voorzichtig in duingebieden of bossen, waar hij zijn jachtvaardigheden kan tonen.

Verschil tussen Dwergteckel en Kaninchen Teckel

De World Canine Federation (FCI) maakt onderscheid tussen de dwergteckel en de kaninchenteckel op basis van borstomvang en gewicht. Dit wordt gemeten wanneer de teckels 15 maanden oud zijn. Volgens de FCI behoort een teckel tot de categorie dwergteckel als hij een gewicht heeft tot 4 kilogram en een borstomvang tussen 30 en 35 centimeter. De kaninchen teckel wordt gedefinieerd door een gewicht tot 3.5 kilogram voor reutjes en tot 3 kilogram voor teefjes, met een borstomvang van minder dan 30 cm.

De Kaninchen Teckel wordt niet erkend in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen erkennen alleen de standaard teckel en de dwergteckel, waardoor de kaninchen teckel een unieke verschijning blijft in andere delen van de wereld.

Kaninchen Teckel Kopen

Overweeg je om deze kleinste teckelvariant aan te schaffen? Bekijk dan het actuele aanbod in Nederland op websites zoals marktplaats of Teckelherplaatser. Bij het vergelijken van kaninchen teckel fokkers zijn er enkele belangrijke overwegingen.

De prijs van een kaninchen teckel met stamboom zal doorgaans hoger liggen dan die zonder stamboom. Dit prijsverschil kan echter de moeite waard zijn, aangezien een stamboomhond zekerheid biedt over grootte en vacht, evenals regels tegen inteelt. Puppies groeien op in hondvriendelijke omgevingen, en alle nesten van stamboompups worden gecontroleerd en geregistreerd.

Conclusie

De Kaninchen Teckel is een uniek en geliefd teckelras met een schattig voorkomen en een ondeugend karakter. Of je nu geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Kaninchen Teckel of gewoon nieuwsgierig bent naar dit bijzondere ras, deze informatie geeft je een goed beeld van wat je kunt verwachten.