Cockapoo: Een Charmante Mix van Intelligentie en Liefde

Een Cockapoo met een speeltje van MyDogGifts

De Cockapoo, een kruising tussen de Cocker Spaniel en de Poedel, verovert al decennia lang harten over de hele wereld. En met goede reden!

Deze vrolijke viervoeter combineert de intelligentie en trainbaarheid van de Poedel met de speelse en aanhankelijke aard van de Cocker Spaniel, wat resulteert in een onweerstaanbaar charmant hondenras.

De Cockapoo heeft een levensverwachting van 14 tot 15 jaar en behoort tot de oudste hondenrassen. Dat betekent extra lang genieten van hun trouwe gezelschap!

In deze blog ontdek je alles over het unieke karakter, verschillende types en verzorgingsbehoeften van de Cockapoo.

Geschiedenis van de Cockapoo

Geschiedenis van de Cockapoo - De eerste Cockapoo hond

De Cockapoo is een relatief nieuw hondenras, dat ontstond in de Verenigde Staten in de jaren 60. Amerikaanse fokkers waren op zoek naar kleine, gezelschapshonden met een lief karakter en weinig erfelijke aandoeningen. Door de intelligente en hypoallergene Poedel te kruisen met de vriendelijke en speelse Cocker Spaniel, hoopten ze deze gewenste eigenschappen te verenigen.

De Cockapoo bleek een groot succes. Hun populariteit is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen, en vandaag de dag behoren ze tot een van de meest geliefde hondenrassen ter wereld.

De hybride kracht van de Cockapoo, waarbij de beste eigenschappen van beide ouders gecombineerd worden, speelt hier zeker een rol. Maar ook hun charmante uiterlijk, vrolijke karakter en aanpassingsvermogen dragen bij aan hun succes.

Het Cockapoo Karakter & Temperament

Cockapoo temperament

De Cockapoo staat niet voor niets bekend als een liefdevolle hond. Dit was zelfs een van de belangrijkste doelen bij het fokken van dit ras. En met succes, want de Cockapoo is onwijs aanhankelijk en geniet volop van aandacht.

Of je nu jong of oud bent, maakt voor de Cockapoo geen enkel verschil. Mits je hem de tijd en aandacht geeft, went hij zelfs aan andere huisdieren. Het allerbelangrijkste voor deze hond is om bij zijn baasje te zijn en te knuffelen.

Een beetje jaloezie kan af en toe wel eens de kop op steken, maar dat is snel verdwenen wanneer je hem weer even aandacht geeft. De Cockapoo is dan ook een echte allemansvriend die graag iedereen in zijn omgeving verwelkomt.

Naast liefdevol, is de Cockapoo ook:

 • Intelligent: Zeer trainbaar en leergierig, waardoor ze graag trucjes leren en nieuwe commando’s oppikken.
 • Speels: Altijd in voor een spelletje of een frisbee achterna rennen.
 • Aanhankelijk: Geniet van knuffelen en wil graag bij je in de buurt zijn.
 • Sociaal: Kan goed overweg met andere honden en mensen, mits goed gesocialiseerd.

De Cockapoo is door zijn gezellige karakter een perfecte hond voor gezinnen met kinderen, singles en senioren. Mits hij voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt, past hij zich prima aan in diverse leefomgevingen, van appartement tot ruime tuin.

Let wel: De mate van al deze karaktereigenschappen kan per individuele hond verschillen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je overweegt een Cockapoo aan te schaffen.

Uiterlijk van de Cockapoo – Drie Charmante Types

De Cockapoo is er in drie verschillende formaten: standaard, toy en miniatuur. Dit betekent dat er voor ieder wat wils is!

 • Standaard Cockapoo: De grootste en zwaarste variant, met een schofthoogte van 38 cm en een gewicht tot 10 kg.
 • Toy Cockapoo: Een kleine, compacte hond met een schofthoogte van 25 cm en een gewicht rond de 5 kg.
 • Miniatuur Cockapoo: De middelgrote variant, met een schofthoogte van 28 tot 35 cm en een gewicht tussen 6 en 9 kg.

De Cockapoo draagt met trots een veelkleurige vacht. Grijs, wit, zwart en donkerbruin zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Donkerbruin is daarbij een echte favoriet onder baasjes.

De vacht van de Cockapoo:

 • Middelmatig lang
 • Zachte textuur
 • Golvend of krullend
 • Vereist regelmatige verzorging (borstelen, trimmen)

De Cockapoo kan gladde of gekrulde haren hebben, en de vacht kan al dan niet hypoallergeen zijn. Dit hangt af van de erfenis van de Poedelouder.

Let op: De vachtverzorging van een Cockapoo kan per type en vachtsoort verschillen. Informeer bij je fokker of trimsalon naar de specifieke behoeften van jouw hond.

Vachtverzorging van de Cockapoo

De Cockapoo is een hybride hond, wat betekent dat zijn vachtverzorging afhangt van de erfenis van zijn ouders. Over het algemeen vereist hun vacht wel wat aandacht:

Borstelen: Meerdere keren per week borstelen met een borstel én kam is nodig om klitten, matten en knopen te voorkomen.

Trimmen: Langharige Cockapoo’s hebben baat bij regelmatige trimsessies. Dit helpt om verharen te verminderen en de vacht netjes te houden.

Baden: Was je Cockapoo 1 tot 2 keer per maand met een hondenshampoo die geschikt is voor zijn vachttype.

Extra aandachtspunten:

 • Oren: Controleer en reinig de oren regelmatig om infecties te voorkomen.
 • Tanden: Poets de tanden van je Cockapoo dagelijks om gebitsproblemen te voorkomen.
 • Nagels: Knip de nagels indien nodig, zodat ze niet te lang worden.

Beweging en mentale uitdaging:

De Cockapoo is een actieve hond die baat heeft aan regelmatige beweging. Drie wandelingen van 20 minuten per dag is een minimum. Naast fysieke uitdaging is ook mentale stimulatie belangrijk. Denk hierbij aan spelletjes, training en snuffelactiviteiten. Dit helpt verveling en gedragsproblemen te voorkomen.

Verzorgingsproducten:

Gebruik kwalitatieve verzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor de vacht van de Cockapoo. Vraag je dierenarts of trimsalon voor advies.

Regelmatige controles:

Ga met je Cockapoo voor regelmatige controles naar de dierenarts. Zo kan je dierenarts de gezondheid van je hond in de gaten houden en tijdig problemen signaleren.

Door de vacht van je Cockapoo goed te verzorgen en hem voldoende beweging en mentale uitdaging te geven, geniet je jarenlang van een gezonde en gelukkige hond.

Tip: Maak een verzorgingsroutine voor je Cockapoo en houd je hier zoveel mogelijk aan. Zo houd je de vacht van je hond in topconditie en voorkom je onnodig ongemak.

Cockapoo puppy kopen?

Cockapoo hond aan het knuffelen met baasje

De prijs van een Cockapoo puppy kan variëren tussen €1.000 en €2.000. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De reputatie van de fokker: Een gerenommeerde fokker met een goede reputatie zal doorgaans hogere prijzen hanteren dan een fokker zonder registratie of erkenning.
 • De bloedlijn van de pup: Pups met een bijzondere of gewilde bloedlijn, zoals die met showkwaliteit, kunnen aanzienlijk duurder zijn.
 • Het type Cockapoo: Standaard Cockapoo’s zijn doorgaans iets goedkoper dan Toy- of Miniatuur Cockapoo’s.
 • De kleur van de vacht: Zeldzame kleuren of gewilde patronen, zoals merle, kunnen de prijs van de pup opdrijven.

Let op: Wees altijd voorzichtig met extreem lage prijzen. Deze pups zijn mogelijk afkomstig van broodfokkers of illegale handelaars, waar de gezondheid en het welzijn van de honden vaak niet vooropstaat.

Tips voor het vinden van een betrouwbare Cockapoo fokker

 • Doe je research: Zoek online naar fokkers in jouw regio en lees recensies van andere kopers.
 • Bezoek de fokker: Maak een afspraak om de fokker, de ouderdieren en de pups te ontmoeten. Let op de leefomgeving: is het schoon, netjes en geordend?
 • Stel vragen: Een goede fokker kan al je vragen over de gezondheid, het karakter en de bloedlijn van de pups beantwoorden.
 • Laat de pup controleren: Vraag de fokker om de pups te laten controleren door een dierenarts voordat je er een mee naar huis neemt.

Naast de aanschafprijs van de pup, moet je ook rekening houden met de kosten voor verzorging, zoals voeding, vachtverzorging, dierenartsbezoeken en vaccinaties. Gemiddeld bedragen deze kosten €1.000 tot €1.500 per jaar.

Ben je er klaar voor om je leven te delen met een Cockapoo? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en kies voor een pup van een erkende fokker, zodat je jarenlang kunt genieten van een gezonde en gelukkige hond.